Het is niet alleen leuk om de bekendste bijnamen te kennen, het is vooral ook erg handig. Wanneer de omroeper tijdens het bingo spel de getallen die zijn gevallen ‘omroept’, gebruikt hij of zij hier vaak de bijnamen voor. Als je die kent, ben je dus gelijk op de hoogte en kun jij jezelf al gauw een ervaren bingo speler gaan noemen.
Of je nu in je clubhuis of online en bingokaart koopt, je wilt altijd zeker weten dat de financiële afwikkeling in goede handen is. In het clubhuis ken je meestal degenen die het spel leiden. Online kun je vertrouwen op de goedkeuring van de Nederlandse Kansspelautoriteit.
Wanneer je op zo’n goedgekeurde Nederlandse website speelt, weet je dat de organisatie zich netjes aan alle regels houdt. Dit wordt regelmatig door de Nederlandse Kansspelautoriteit gecontroleerd.
De basis van het verschijnsel ligt in Groot-Brittannië. Vandaar dat de gegeven namen meestal in het Engels zijn. Weet jij bijvoorbeeld wat er bedoeld wordt wanneer de omroeper ‘legs’ roept? Dit is het getal 11, dat door zijn vorm op een paar benen lijkt. ‘Either way up’ is ook een mooie. Hij staat voor het getal 69, want dit beeldt omgekeerd precies hetzelfde getal uit. En zo zijn er ook de ‘two fat ladies’. Die staan voor het getal 88, want met een beetje fantasie beeldt dit getal de vormen van 2 dikke dames uit.
Natuurlijk zijn er ook bijnamen die verwijzen naar stripfiguren of naar een sport. Een voorbeeld van dit laatste is het rugbyteam. Dit bestaat uit 15 personen, wat het dus niet vreemd maakt dat het getal 15 wordt aangeduid met ‘rugby team’.
Een bekend stripfiguur dat oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt heet Winnie the Pooh. Hier heeft de naam eigenlijk niets te maken met het nummer, behalve dat het erop rijmt. Gebruikt de omroeper de naam Winnie the Pooh, dan verwijst hij naar het Engelse forty-two. Nummer 42 dus.
Bijnamen die ook goed te onthouden zijn, werden gelinkt aan de leeftijd van personen. De meest directe van het stel is natuurlijk ‘sweet sixteen’. Hier wordt nummer 16 mee aangeduid. Voor het getal 17 werd de bijnaam ‘dancing queen’ bedacht. Die bijnaam werd rechtstreeks onttrokken aan het bekende lied van Abba waarin de dancing queen ‘only 17’ is. De bijnaam ‘coming of age’ wordt geplakt op nummer 18. 18 jaar is immers de grens van de volwassenheid.
Ben je qua leeftijd al wat gevorderd, dan ben je ‘halfway there’, wat een verwijzing naar nummer 45 inhoudt. Wordt er ‘old age pension’ geroepen, dan gaat het om de leeftijd van het pensioen. Dit ligt van oudsher op 65. Helaas geldt dat in Nederland niet meer. ‘Nearly there’ is gereserveerd voor de echte oude knarren. Het verwijst naar nummer 89, want je hebt dan de leeftijd van 90 jaar bijna gehaald.
Zoals je ziet zijn de bijnamen niet moeilijk te onthouden. Voor elk getal bestaat er immers een handig ezelsbruggetje. Ga jij weer online voor het bingo spel, zoek dan een omroeper die deze namen gebruikt. Het maakt bingo spelen direct een stuk leuker en jij kunt je nu rekenen tot de bingo spelers die vertrouwd zijn met de geheime bingo taal.